Mis siis kui 10 lihtsat nippi aitavad veresuhkrul tasakaalus püsida?
Mis siis kui 10 lihtsat nippi - loomulikult, kui neid kasutada - aitavad meil ennast paremini ja tervemini tunda? Kaovad väsimus, isud , tujud ja palju muud...
Söömine on meie üks igapäevastest tegevustest. Oleme oma maitsemeelte “orjad”, sest kes meist oleks nõus keelduma maitsvast toidust? Toidu tarbimisega - väidetavalt - me sööme sisse erinevaid vitamiine, mineraale - ehk siis meile vajalikke aga ka kahjulikke aineid. Peale toidu manustamist tõuseb meie veresuhkru tase. Mida suuremad on veresuhkru taseme kõikumised, seda keerulisem meie kehadel on.
Et veresuhkru kõikumised nii suured ei oleks, siis kasuta oma igapäevaelus vähemalt mõnda järgmistest nippidest:
Nipp #1 - Sööge toitu õiges järjekorras
Et minimeerida glükoositaseme järsku tõusu, on õige toidu söömise järjekord järgmine:
Kiudained (köögiviljad)
Valgud ja rasvad
Tärklis ja suhkrud
See lähenemisviis toetab glükoositaseme kontrolli ja aitab säilitada stabiilset energiataset pärast söömist.
Nipp #2 - Ühel korral päevas söö eelroaks taimetoitu
Taimsed eelroad vähendavad neile järgnevate toiduainete glükoositaseme järsu tõusu. Eesmärk on, et taimetoit moodustaks toidukorrast umbes 30%, et toetada tasakaalustatud veresuhkru taset.
Nipp #3 - Lõpetage kalorite lugemine
Kalorite lugemine ei paranda tingimata tervisenäitajaid. Kõik kalorid ei ole võrdsed: fruktoosist saadud kalorid on kahjulikumad kui glükoosist saadud kalorid.
Nipp #4 - Söö soolast hommikusööki
Soolane hommikusöök koosneb valgust (keskne osa), rasvast, kiudainetest (võimalusel), valikulistest tärklistest ja mitte millestki magusast, välja arvatud valikulised terved puuviljad (lihtsalt maitse pärast). See aitab vältida veresuhkru järske kõikumisi.
Nipp #5 - Söö ükskõik millist suhkrut, need on kõik ühesugused
Kõik suhkrud koosnevad glükoosist ja fruktoosist. Neil kõigil on meie kehale sama mõju. Seega tarbi seda, mis Sulle meeldib.
Nipp #6 - Vali magustoit magusa suupiste asemel
Kui me tahame midagi magusat süüa, siis meie veresuhkru tasemele on parem, kui me sööme seda magustoiduna pärast sööki, mitte suupistena söögikordade vahel.
Nipp #7 - Joo enne magusaid või tärkliserikkaid toite üks supilusikatäis äädikat lahustatult klaasitäies vees
Lahusta üks supilusikatäis äädikat (õunaäädikat, veiniäädikat - kuhu ei ole lisatud magusaineid) suures klaasitäies vees või lisa seda salatikastmesse ning tarbi seda ideaalis kuni 20 minutit enne sööki. See vähendab veresuhkru tõusu kuni 30%.
Nipp #8 - Pärast söömist liigu
Pärast söömist, kui võimalik, kasuta oma lihaseid 10 minuti jooksul, et vähendada söögikorra ajal tekkivat glükoositaseme tõusu. Näiteks: kõnni, korista, tee säärelihaste tõstmist jne.
Liikumine pärast sööki on võimas viis glükoositaseme loomulikuks parandamiseks.
Nipp #9 - Kui Sul on vaja näksida, siis näksi soolast
Magusad snäkid pakuvad meile naudingut, soolased snäkid annavad meile energiat. Soolased snäkid sisaldavad valke, tervislikke rasvu ja kiudaineid.
Nipp #10 - Pane süsivesikutele riided selga
Süsivesikutele "riiete selga panemine" tähendab tärklisele ja suhkrule valgu, rasva või kiudainete lisamist. See vähendab glükoosi imendumise kiirust meie kehas, seega vähendab veresuhkrutaseme kõikumisi.
Kas need on lihtsad ja järgitavad nipid?
Nende nippideni jõudis Jessie Inchauspé , prantsuse biokeemik, läbi oma kogemuste ja teadlastega koostöös. Jessie on New York Timesi bestsellerite „Glükoosirevolutsioon“ ja „Glükoosijumalanna eluviis“ autor. Ta on tuntud eelkõige lihtsate “glükoosinippide” loomise poolest, mis aitavad loomulikul teel veresuhkru taset kehas alandada. Talle meeldib tipptasemel teadust edastada lihtsate näpunäidete abil, mis aitavad inimestel parandada oma füüsilist ja vaimset tervist. Oma töös keskendub ta veresuhkru olulisusele meie elus ning üllatavatele lihtsatele nippidele selle tasakaalustamiseks. Jessie on ülipopulaarse Instagrami konto @GlucoseGoddess asutaja, kus ta õpetab enam kui viiele miljonile inimesele muutusi põhjustavaid toitumisharjumusi. Tal on matemaatika bakalaureusekraad Londoni King’s College’ist ja biokeemia magistrikraad Georgetowni ülikoolist.
Kui Sa valdad inglise keelt, siis soovitan kuulata teda rääkimas 10 nipist, mida ta on avastanud ja üles täheldanud veresuhkru tasakaalustamiseks kehades.